53 000 anmälda till höstprovet 2023

Större nyheter och uppdateringar om t.ex. utbildningen, hemsidan och högskoleprovet.
Skriv svar
Användarens profilbild
admin
Site Admin
Site Admin
Inlägg: 2241
Blev medlem: tor 31 maj, 2007 20:31

53 000 anmälda till höstprovet 2023

Inlägg av admin »

Intresset för att skriva högskoleprovet är stort och växande. När anmälan till höstens högskoleprov 2023 stängde den 22 augusti hade 53 035 personer anmält sig. Som jämförelse anmälde sig 49 762 provskrivare till höstprovet 2022, vilket motsvarar en ökning om 6,6 %. Höstens siffra är den högsta sedan höstprovet 2017 med 55 741 anmälda.

I tabellen nedan visas fördelningen av anmälda per provort för höstens högskoleprov 2023 jämfört med hösten 2022. För 14 av 22 provanordnare har antalet anmälda ökat och för de återstående har antalet anmälda minskat eller förblivit oförändrat jämfört med förra årets höstprov. Som framgår i tabellen ges inga högskoleprov utanför Sverige hösten 2023 (mer om detta längre ner i artikeln). Förra hösten var antalet anmälda utanför Sverige 133 personer.

Bild

Nytt för höstens högskoleprov 2023 är att möjligheten att skriva högskoleprovet utomlands inte längre erbjuds. Tidigare har det varit möjligt att skriva Högskoleprovet på Åland, i Belgien, Storbritannien, Spanien och Kenya, men från och med hösten 2023 är det endast möjligt att skriva högskoleprovet i Sverige. Det innebär att provskrivare bosatta utomlands behöver resa till en provort i Sverige för att skriva provet. Bakgrunden till detta är enligt UHR att en ny lag om in- och utpasseringskontroller för högskoleprovet trätt i kraft i juli i år och att UHR inte har möjlighet att säkerställa att kontrollerna görs på rätt sätt utomlands.

Från och med höstens högskoleprov 2023 kommer alltså kontroller med t.ex. metalldetektor av provdeltagare att genomföras vid in- och utpassering. Syftet är att motverka fusk med elektroniska hjälpmedel och kontrollerna utförs av ordningsvakter förordnade av Polismyndigheten.

Är du anmäld till höstens högskoleprov? Då är det hög tid att börja tänka på dina förberedelser för att kunna skriva provet i bästa möjliga form. Skjut inte upp pluggstarten utan börja redan idag om du inte redan gjort det!

Missade du att anmäla dig till höstprovet innan sista anmälningsdag? Det går tyvärr inte att anmäla sig i efterhand, men det finns mycket att vinna på att redan nu ställa in siktet på vårens högskoleprov 2024. Genom att vara ute i mycket god tid kan du hålla en lugnare studietakt och ändå hinna åstadkomma mycket så att du är redo när du får skriva högskoleprovet nästa gång.

Oavsett din situation och vilket högskoleprov du siktar på står vi redo att hjälpa dig att få ut så mycket som möjligt av varje timme du har att investera i dina förberedelser.

Källor
https://www.uhr.se/om-uhr/nyheter/press ... et-i-host/
https://www.studera.nu/hogskoleprov/Anm ... utomlands/
Skriv svar